Followers

Sunday, January 4, 2009

PAGI MAKAN TALUR..PATANG MINUM GULUKOS

"PAGI MAKAN TALUR..PATANG MINUM GULUKOS"..inilah ungkapan jurulatih merangkap pengurus pasukan KINGSWAY (team bolasepak Tingkalanon sekitar taun 80-an dulu) ..jurulatih pasukan kami.tidak lain dan tidak bukan Mr.BINTANG (sumua kanal ni kalu area KM)..ngam2 team KINGSWAY ikut piala di Tandek..main padang lama..pasukan bertanding bukan calang2..seluruh team Tandek bah..team Sabanuri A/B..team Masolog..Damai..Taritipan..kira team KINGSWAY ni bukan calang2 juga..sabap penyerang kami laju2..bayangkan si anjal bah..pelari 100M peringkat negeri..sia main tengah ..kadang2 jadi simpanan..tiap2 patang kami balatih..jurulatih kami pun rajin turun padang biarpun beliau sibuk mengajar time tu..banyak juga dia kasi kami semangat..jadi kami pun ada game..tungu punya tungu..pemain2 KINGSWAY bulum muncul walaupun masa perlawanan suda dekat..last2 muncul juga lah pemain2 utama..tapi masalah dia..muka kogutan sumua..rupa2nya..sebelum tu diurang pigi isap sagantang..hahahaha..kami lawan team yang sepatutnya bulih manang..tapi akhirnya tewas..bayangkan sija..masa perlawanan ada pemain KINGSWAY yang kuluar padang mau muntah..keeper pula manyandar di tiang sija sabap sakit kapala..hahahahaha

lapas perlawanan tu..jurulatih bintang kasi kata2 semangat juga..dia bilang.."minum tu bulih juga..tapi stamina kana jaga"..."pagi makan talur..patang minum gulukos"...kira ada peningkatan lah sama team KINGSWAY..lawan sama team SABANURI "A"..bukan calang2 tu..ada si matlunad bah..susah juga diurang mau menang mudah..KINGSWAY tewas tipis sija 2-1

cuma 1 masalah..ada pemain KINGSWAY yang suka cari gaduh..sikit2 kana kasi tackle turus mau bawa bertumbuk..kamurang sendiri lah cari siapa pemain KINGSWAY yang panas baran...akhirnya team KINGSWAY di bubar..jurulatih bintang bilang..susah mau jaga pemain kalu sumua jaguh2..hahahaha

19 comments:

AragangTandik said...

Isai ko ti Tompipiris. Macam sia kanal ba tu nama-nama yang kau sebut2. Yoku pun suka butul makan ka minum ka itu tompipiris. Malam2 aku ikut si Babu Ukin (Arwah muda2an dirahmati Allah SAW) mengambil tompipiris.

ILLIE said...

tulun oku dot tingkalanon tooh..kotutun ko dogo dati ditih nga..ajarang oku tidinoh id tandek..bah..selamat berkenalan lah ah..mangkali time budak2 dulu parnah juga kita jumpa ni..hehehe

nong_Justina T said...

Salam hormat tompipiris...
yoku nga aengin oku mongilo isai ko diti..Sid Jepun ko gam tidino t?
Mad ko otutunan ku ino rupa nu nga amu ku apasti..ogumu mari suku sakat ku ad Tingkalanon dilo kie.. jangan2 ikau nga terMASUK ko e...:)

nong_Justina T said...

Salam perkenalan oi Tompipiris...
yoku nga mongilo e isai ko diti.
Mad ko otutunan ku ikau nga amu ku apasti..Ogumu otutunan ku silo Tingkalanon dilo.Kebanyakan kawan-kawan masa sekolah om tidak kurang juga ahli keluarga...otutunan oku bo dika t dati...reton nogi ngaran tama ku otutunan nu no iti.

ILLIE said...

nong..elaan kotutun ko dogo ko amu..tu tanganak kopoh datih diri tiya ku miguli-guli id salimandut dit kodori..nga otutunan ku babanar boh it tongo tebene kusai nu..ih Jomin om ih Jondly..yoku tidinoh sid jipun noh ot tiyonon ku..10 toon oku noh siti..mogihim dot nasip booh..on elaan nu alamat dit tongo tulun Jipun dit nakalaga sid kampung dikoo dit gulu..maan oku peloo kah..kakalu ong waro nasip maan ku yalo iimo...

nong_Justina T said...

Illie...ai nari,alaad kono balaai sino jipun bo..ako gam muli ct menatap ct nono..
it bulan 8 tahun lalu,nokongoi e mariko ad salimandut bo...iri po iri e mariko diri.Aso po aso sawo.
Abangga oku kumaa d mariko tu alaad no nga amu no olingan iti Salimandut.
mokianu oku po alamat d Jamatiah om patakon ku nogi dika kie.Sid Nagoya bo e mariko diri..Waro id Hokkaido,Kagoshima,Yokyo om ogumu po tempat suai...
elo oku momoros Jipun d mula nga nolingan kuno it wokon...asampin kono ika kon momoros jipun...
nunu karaja nu sino bo.sawo nu tulun jipun gam?hehehe...
Mata aimasyo!

Aiso said...

oh tobo, misteri babanar ih aman tompipiris diti. banyak kali juga mata aku bangkak ni oleh tompipiris. nga ong silo jipun, ih kuo datiii... ih topinee di J1 (subai ko dot urang puti ponimbar ki, J1). angaaam ino oiii aman?

ILLIE said...

nong..bah..ong elaan nu it alamat dih mariko..peloon oku kih..maan ku imo id nagoya..osomok ih mantad id tiyonon ku

Aiso..ngam neri aman..hehehe nga kotutun kopo dogo gaam diti..

Carl S. Adun said...

Bila disebut "bintang' teingat pula cigu boman...Ba chief, apa khabar di Jipun.Dlu parna jga kita kwn2 - lama dlu la...Klu sia masih muda mo jga join ko mangambara chief...ba..all the best

nong_Justina T said...

Illie...ok bo kalau kaauu..hehehee
sumuang id blog ku kgsalimandut.blogspot.com pogi. aramai tiya pertukaran tahun bo. ogumu gambar ni blog ku..
it alamat,anu ku po om patakon ku nogi dika kie.. wowosion sino.

Muhammad Azli Shukri said...

lepas ni kena usaha lagi...

Little Mike said...

sadap tu topipiris kalau sarang dia masih 'muda' baru baby2 anak tu penyangat.. kalau kasi bungkus sama daun pisang baru kasi panggang sana di bara... pernah try sudah ka illie?

sya mo pi jipun dulu.. mogium sumandak.. hehe buli ka?

nong_Justina T said...

Illie...
memang sah otutunan ku e'kau.
sawo nu tulun jipun kon?
Bekas tentera ko kon?
Dapo dika...ika bala iti.mindama ko obo.

Sabat po nokotokin ko id Salimandut di gulu2 kon.. heheheehehee.

ILLIE said...

pstttt nong..kada noh soritaa pasal dot solimondut kih..sampai baino aku poh olingan it peristiwa..kalu bulih sampai lama2 sia susah mau lupa...hehehe

ILLIE said...

carl...hahaha turus chief kah..sia mana bulih lupa sama ko oooo..sama kumpulan bah dulu kan..hampir 1 area Tandek tu kita kontrol kalu ada ramai-ramai dan band..hehehe..lapas tu sumua tiba2 hilang membawa diri..sampai sia jumpa ko dalam blog..sia macam dulu2 juga ni..biar pun umur kira veteran suda tapi kalu nampak dari luar macam baru awal 20-an...banyak rahsia tu kalu mau sentiasa kelihatan muda..nanti lah episod akan datang..bah..rajin2 lah masuk blog sia ah..good luck!!


saudara Muhammad Azli Shukri,terima kasih atas kunjungan ke blog yang serba kekurangan ini dan saya akan berusaha untuk menjadikan ia sebagai blog yang baik..teruskan kunjungan anda..

nong_Justina T said...

Illie...kada kosusah tobo.sporting ba ni urang ni.hehehee.
"Masa lalu bukan untuk ditangisi, juga bukan untuk mendabik dada kerana masa silam hanya sejarah yang hanya mampu dikenang dan diteladani.Esok lebih penting dan bermakna"
Ondomo no iti kata2 ku diti kie Illie.

ILLIE said...

terima kasih nong...nga terus terang oku dika..sampai beno..kakal oku poh asayang dit N...... impiro2 ku mongoliong id pangandaman om ginawo nga..apagon boh..suai balaai ong talampau serius id cinta pertama..pun demikian jauh sekali saya membenci mereka2 yang MENGHALANG ikatan itu..dan saya tidak akan menganggu kebahagian rumahtangga mereka..cuma yang sia kesal..cara tu makcik DIA menyelesaikan masalah..langsung tidak memberi peluang kepada saya untuk menerangkan keadaan sebenar...itu makcik datang2 rumah sia..turus dia pura2 menangis merayu..supaya jangan bawa tu sumandak..sia cakap..sia tidak mau bawa lari tu sumandak..cuma dia mau hadirkan diri di rumah sia sija sebap malam tu ada majlis perpisahan untuk sia..tiba2 itu makcik turus pigi tarik rambut sumandak dan bawa turun...sumua urang di rumah hairan termasuk beliau sia...oppssss...setakat disini dulu...

Lt M Muss (PSSTUDM) said...

Uikss..Naa.. Sadis juga cerita Bro Illie ini bah rupanya.. Bah yang berlalu itu biarkan berlalu menjadi pengalaman /sejarah yang membina buat diri... Teruskan perjuangan... Apa2 pun slam perkenalan untuk Bro Illie/Jaymon.. Kirim salam urang Jipun kie.. Kiut2 marie kie tulun sid jipun.. hehehe.. Gurau..

ILLIE said...

muss..hahaha sadis kah..biasa laitu..sumua urang pun ada peristiwa lama..sia orait nopo..mimang cute2 bah sumandak jipun..kadang2 diurang kana singot sama tompipiris..hahaha